Zwolse Dolle Mina’s

In de nacht van 27 op 28 oktober 1977 kraakt een groep jonge vrouwen de leegstaande Jamin-winkel aan de Zwolse Assendorperstraat. Ze hebben zich goed voorbereid: er is een uitgebreid draaiboek; in hun tas zitten genoeg spullen voor een tweedaags verblijf in de cel. Dat blijkt onnodig: de kraakactie is een succes en de vrouwen vestigen hier Vrouwenhuis Jamina. Tot 1985 de spil van wat wel het ‘Zwols feminisme’ wordt genoemd.

Samen met de strijdvaardige vrouwen van toen zet ik deze geschiedenis voor het voetlicht. Hoe zag hun ‘wilde’ tijd eruit, wat is er van hun idealen overgebleven en wie zijn hun opvolgers? Voor meer info klik hier. Ook meedoen? Stuur me een mailtje.

Afbeelding1
11.joan Derk Cut

Joan Derk

‘Joan Derk – Controversieel I Theatraal I Explosief’ is een eigentijdse tentoonstelling over de Zwolse Patriottenleider Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Wat heeft hij ons vandaag nog te vertellen?

Als maker kreeg ik alle vrijheid van Stadsmuseum Anno om het cultuurhistorische verhaal van Joan Derk opnieuw te onderzoeken en vertellen. De tentoonstelling toont unieke objecten uit Zwolle, Hattem, Zutphen en Antwerrpen. Fotografe Ursula van de Bunte maakte schilderachtige portretten en Willem Blok regisseerde een spannend hoorspel. Meer weten?

Komt dat zien, in de periode 12 januari – 8 maart 2024 in het Drostenhuis.

Sense of Place

Sense of Place is een veelzijdige tentoonstelling die in de maand september te zien is in het stadshart van Zwolle, in het Academiehuis. Daarnaast wordt het werk blijvend in een virtuele kunstroute getoond. Tijdens het Hanzejaar 2023 maken oude en nieuwe Zwollenaren samen werk dat geïnspireerd is op hun ‘sense of place’, hun gevoel bij hun stad. Hiermee creëren we een Hanze 2.0 – een uitwisseling van culturen, ervaringen en ideeën in een verbinding van hart en ziel.

Sense of Place is een veelzijdige tentoonstelling die in de maand september te zien is in het stadshart van Zwolle, in het Academiehuis. Daarnaast wordt het werk blijvend in een virtuele kunstroute getoond. Tijdens het Hanzejaar 2023 maken oude en nieuwe Zwollenaren samen werk dat geïnspireerd is op hun ‘sense of place’, hun gevoel bij hun stad. Hiermee creëren we een Hanze 2.0 – een uitwisseling van culturen, ervaringen en ideeën in een verbinding van hart en ziel.

Een samenwerking tussen Studio Willem Blok en Buro Goud. Meer weten? Of bekijk de portfolio.

Audiotour ‘Zwolse Vrouwen om van te houden’

Op bezoek bij een ter dood veroordeelde moordenares, een feministe van het eerste uur, een rijkbedeelde bierbrouwersdochter, een schilderes en een soldaat die eigenlijk een vrouw is. Het kan allemaal tijdens de audiotour ‘Zwolse vrouwen om van te houden’, gepresenteerd op 21 december 2022. Een mooie samenwerking tussen het Zwols Vrouwenplatform, Stadsmuseum Anno en Festivalplatform Zwolle Unlimited, en waar ik de coördinatie en teksten voor verzorgde.

Meer weten?

Dienstmeisjesroute

Het onderzoek naar Urker dienstmeisjes samen met Arjan Baarssen is een totaal uit de hand gelopen project. Er is inmiddels een Publicatie, een Site vol verhalen, een Dienstmeisjes Route en een Lessenpakket. Hiermee geven we de 1001 tienermeisjes die in de 19de en 20ste eeuw als dienstmeisjes in Amsterdam en elders werkten een prominente plek in de Urker geschiedschrijving.

Meer weten?

INSTA_50 TINTEN GROEN (4)

Expositie 300 jaar Joods Zwolle

Museum ANNO toonde van 7 september 2022 tot 30 januari 2023 een bijzondere tentoonstelling over 300 jaar Joods leven in Zwolle. De tentoonstelling presenteert een rijk en bewogen onderdeel van de Zwolse geschiedenis aan de hand van bijzondere verhalen en objecten. Ik verzorgde mede het onderzoek en de samenstelling.

Meer weten?

Vrouwenwandeling Zwolle

Vrouwen maakten lang geen geschiedenis. Om de vergeten vrouwen van Zwolle voor het voetlicht te plaatsen, ontwikkelde ik samen met Saskia Zwiers en Lamberthe de Jong de Vrouwenwandeling Zwolle. We selecteerden 25 vrouwen uit de rijke geschiedenis van Zwolle en verbonden hen met een locatie in de binnenstad. Je leert hen met behulp van een gedrukte gids of audiotour kennen.

Meer weten?

Levend Standbeeld

Levend vrouwenstandbeeld

Op 8 maart 2022 presenteerde ik namens het Zwols Vrouwenplatform een levend standbeeld op de Grote Markt van Zwolle. Ik deed dit samen met docente Ursula van de Bunte en studentes van het Cibap, Ventura en een aantal vrijwilligers. Het doel? Vrouwen een plek geven in de Zwolse herinneringscultuur.

Meer weten?

Quo Vadis

In het voorjaar van 2022 vestigden veel vluchtelingen uit Oekraïne zich in Zwolle. Kunstenaarscollectief Het Atelier initieerde Quo Vadis. Een betekenisvol project, waarin een kunstenaars op de vlucht de ruimte kregen om hun ervaringen te vertalen in prachtig werk. Ik zorgde voor de teksten.

Klik hier voor de portfolio.

Vrouwenbrieven

De geschiedenis van oorlogen, wetenschap, kunst en politiek is er een van mannen. Zij bezaten wat vrouwen ontbreekt: macht en aanzien. Vrouwen zijn daarom in formele bronnen nauwelijks terug te vinden. De stem van vrouwen klonk echter nergens zo helder als in hun correspondentie. Brieven waren immers vaak hun enige vorm van publieke expressie. Met het publiceren van deze brieven geef ik hen een stem.

Meer weten?

Goed leven

Voor de medewerkers van In Balans is een betaalde baan geen vanzelfsprekendheid.  In het magazine ‘Wat is goed leven voor jou’ vertellen de  medewerkers wat Goed Leven voor hen betekent. 

Meer weten?

ontwerp-goed-leven-huisstijl-1

In Balans

Het jaarverslag voor In Balans maakte ik samen met vormgever Peter Koene. Hoe kan In Balans groeien en verdiepen? Dat was de vraag die in 2018/19 centraal stond. In Balans werd dit jaar professioneler, maar bleef haar eigenzinnige mening en werkwijze behouden. Bekijk het bijzondere jaaroverzicht van een mooie organisatie hier.

Geluksmagazine

Dit Geluk magazine maakte ik namens de Geluksacademie voor zorginstelling Zorgdat en Gemeente Harderwijk. Ik portretteerde mensen die uit een sociaal isolement wisten te komen door deel te nemen aan de Geluksroute. Een prachtige opdracht!

Geniet van de opmerkelijke verhalen hier.

Mag
AR cover

Annual Report

After producing Animal Nepal‘s Annual Report for many years, I took a step back. Radha Gurung took care of the text while I designed this year’s report. It’s always such a joy to see how many animals get a voice and hands on support from one of Nepal’s leading animal welfare organisations. Check out the report here. 

EXHIBITION: Something Big And Glorious And Magnificently Insane

Curated by Lucia de Vries and Prasiit Sthapit.

This exhibition, honouring the hippies of Kathmandu, took place from 12 Oct – 16 Nov 2018 in various locations in Jhochhen, also known as Freak Street. Here Prasiit Sthapit explains it all.

During the 60s, 70s, and early 80s, Kathmandu acted as one of the main backdrops for  the countercultural scene of the hippie movement. The exhibition honours the time when East met West, and overseas and local ‘hippies’ jointly created something ‘magnificently insane’ in the heart of Kathmandu.

This exhibition includes the collections of colourful Freak Street personalities such as Trilochan Shrestha (Ying Yang restaurant), Vidhea Shrestha (a rare Nepali ‘hippini’), Ram Prasad Manandhar (Snowman Café), Mohan Krishna Mulepati  (Himalayan Coffee Bar), Suman Shrestha (Century Lodge), Mukti Shakya and Newaz (musicians). Other collections presented here are from bohemian couples who made Nepal their home, Ira Cohen and Petra Vogt, and William Forbes and Susan Burns.

You can read my write ups on Hippinis here, on William Forbes here, and on Trilochan Shrestha here. The publication Magic Days can be ordered here.