ZoutZoet (with Juriaan Brouwer)

“Zout wordt zoet en Urk is voorgoed eiland af. ‘De dag begint zoals iedere andere dag: met het opkomen van de zon boven de Zuiderzee ter hoogte van Schokland. Op dit vroege uur bewijst niets dat vandaag een alles beslissend moment voor het ruim duizend jaar oude eiland Urk zal plaatsvinden.” Zo begint het fascinerende verhaal van de inpoldering van Urk in het boek ZoutZoet.

Al snel na de inpoldering blijkt dat Urk wordt beschouwd als een ‘probleem’ en bewust gemarginaliseerd. Plannen liggen klaar om de helft van de bevolking naar elders te laten verhuizen, en het oude dorp af te breken.

De schrijvers Juriaan Brouwer en Lucia de Vries vertellen in Zoutzoet het gebeuren door de ogen van getuigen. Nog niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal vormt de basis van het onderzoek. Het boek is geïllustreerd met prachtige historische zwart-wit foto’s.

Het boek is digitaal hier te lezen.

ZoutZoet (SaltSweet) is a revealing oral history research about the people of the island of Urk, who were hardly informed when the sea around them was reclaimed and turned into agricultural land. The fishing community was not allowed to participate in the newly created ‘model society’. Plans were prepared to ‘deport’ half of the island population to other parts of the country and to destroy the historical village. In ZoutZoet people recount the time of the ‘Zuiderzeeproject’ and how it affected their lives.

The book can be read here.

Wat zegt de media over dit boek?

Nederlands Dagblad: “Juriaan Brouwer en Lucia de Vries zijn geboren en in de jaren zestig en zeventig getogen op Urk. Ze kozen allebei voor Urkers ongebaande paden, ook levensbeschouwelijk. Inmiddels zijn ze de veertig gepasseerd. Ze zien de generatie van hun grootouders langzaam verdwijnen en met hen de herinnering aan de tijd dat Urk nog een eiland was in de Zuiderzee. Ze vroegen zich af hoe dat ging, voor en tijdens de inpoldering. Ze hielden interviews met mensen van de ‘zoutzoetgeneratie’ en deden archiefonderzoek. Hun boek Zoutzoet is een onthutsend verhaal over een eilandbevolking die in alle plannen rond de IJsselmeerpolders verstrekt werd vergeten…

NOS: “De Vries deed samen met Juriaan Brouwer het multimediale project Zout Zoet. Voor een boek en een documentaire interviewden ze oude Urker mannen en vrouwen. Al pratend haalden de Urkers ook ‘zoute’ herinneringen boven. Kinderarbeid, loodzware werkomstandigheden, ziekte. En de vernederende schedelmetingen, door wetenschappers van de wal, die tot in de jaren dertig doorgingen.”

Het Urkerland: “De schrijvers Juriaan Brouwer en Lucia de Vries vertellen in Zoutzoet het gebeuren door de ogen van getuigen. Nog niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal vormt de basis van het onderzoek. Het boek is geïllustreerd met prachtige historische zwart-wit foto’s.”

Hoe kan ik het boek bestellen?

Voor meer informatie over het boek en uitleg over bestelling vindt u hier.