Het afgelopen jaar functioneerde ik als de ghost writer van Wilfred Kols. Zijn levensverhaal, getiteld Stem van Duisternis, Stem van Licht, verscheen op 28 oktober 2018 bij Uitgeverij Gideon. Wilt u meer informatie over het boek of wilt u ook uw levensverhaal optekenen? Mail me dan op luciadevries@gmail.com

Als Wilfred Kols op een vrijdagavond in1988 in een discotheek in Den Bosch voor het eerst een lijntje coke snuift is hij verkocht. Al snel verandert de levensstijl van de Molukse voetballer en portier ingrijpend. Als hij zijn baan kwijtraakt gaat hij op zoek naar illegale manieren om zijn drugsgebruik te bekostigen. Wilfred groeit uit tot een gevreesd junkie-crimineel.

Foto credit Albert Jan ten Napel, Koers

Wilfred is een gezocht man maar weet keer op keer de politie te ontduiken. Tot zijn vriendin een hartstilstand krijgt en hij de hulpdienst belt.

Na achttien jaar drugsgebruik en criminele delicten wordt Wilfred in 2003 gearresteerd. In de isoleercel begint hij na te denken over zijn leven. Wilfred reist in gedachten terug naar het voormalig concentratiekamp waar hij deels opgroeide. Hij realiseert zich dat de Molukse cultuur en de politieke strijd hem sterk hebben beïnvloed.

Wilfred beseft dat zijn spoor is doodgelopen.

In het donkerste uur van de nacht wordt er op het luik van de isoleercel geklopt. Een bewaker vraagt of hij misschien iets wil lezen…

Het spannende levensverhaal van Wilfred Kols verschijnt nu voor het eerst in boekvorm.