Dit verhaal is onderdeel van de artikelserie ‘M’n bessien ad un botter’, eerder gepubliceerd in Het Urkerland van 20 december 2021.

Toen Anja Keuter-Kapitein al tien jaar lang de administratie van de UK 146 en ZK 38 verzorgde, stelde de accountant voor dat ze mede-eigenaar van de VOF zou worden. “Ik kan makkelijk aantonen dat jij een belangrijke bijdrage levert”, zei hij. Sindsdien is Anja onderdeel van de ‘Gebroeders Keuter’.

Anja Keuter (foto Het Urkerland)

Anja is sinds 2003 getrouwd met IJsselmeervisser Bertus Keuter. Zij hebben drie jongens. “Al vrij snel was ik betrokken bij het visserijbedrijf van Bertus en zijn broer Teun en Pieter. Ik ben iemand die als ze iets doet het goed wil doen dus toen ik ging helpen met de administratie dook ik er echt in. Al vis ik dan zelf niet, ik wil wel weten waar ik over praat”, vertelt Anja, die toen de jongens nog klein waren soms meeging aan boord.

De administratie van de UK 146 en ZK 38 bleek enorm ingewikkeld. Het kost Anja zo’n tien tot twaalf uur per week. “Het bijhouden van logboeken en voldoen aan alle regels is echt een uitdaging”, aldus Anja. “Ons andere bedrijf, Live Seafood, zet miljoenen om, maar de administratie is lang zo complex niet als die van de kotters.”

Wat is haar motivatie om zo nauw bij het bedrijf betrokken te zijn? “Bertus en ik hebben een doel voor ogen: we willen graag een gezond bedrijf nalaten aan de jongens. De oudsten zijn bijna achttien zijn komen straks ook in de onderneming. Ik sta nu al samen met ze op de werkvloer. Dat vinden ze best stoer.”

UK 146, een van de twee schepen van Anja en Bertus (foto J. Huismann, Vessertracker.com)

Werk-privé

In het gezin zijn werk en privé zeer nauw verweven. “Tijdens het eten gaat het vaak over het werk. Al zouden we het willen scheiden, het zou ons niet lukken”, aldus Anja. Last heeft ze er niet van. Toen de familie eind 2019 na een drukke periode drie weken op vakantie ging was het de bedoeling om te kijken of ze op deze manier nog wel verder wilden. Anja: “We hebben het er geen moment over gehad. Toen de vakantie om was zijn we met nieuwe energie begonnen.”

Anja koopt zelf in op de afslag en is de enige vissersvrouw met een bestuursfunctie. Hoe is het om als enige vrouw in een mannenwereld te functioneren? Anja: “Eigenlijk heb ik er geen erg in. Ik doe gewoon net zo hard mee.” Ook Bertus heeft er geen moeite mee dat ze inmiddels een bekende Urker is. “Hij vindt het prettig dat hij zich op de visserij kan concentreren. Soms zeggen mensen: ‘Oh, jij bent de man van Anja’. Dan antwoordt hij: ‘Nee, Anja is mijn vrouw.’ En dan gaat hij vrolijk verder.”