Korstiaan de Boer zwemt wekelijks tien kilometer. Hij popelt om aan de Overijsselse Merentocht mee te doen.
Korstiaan de Boer zwemt wekelijks tien kilometer. Hij popelt om aan de Overijsselse Merentocht mee te doen. | beeld Lucia de Vries

Steenwijk

‘Valt niks tegen.’ Korstiaan de Boer (48) kijkt tevreden als hij met zijn hand de temperatuur van het Steenwijkerdiep polst. De Boer kijkt uit naar het moment dat hij in het water ligt. ‘Kan ik me eindelijk ontspannen’, lacht hij. Het afgelopen jaar waren hij en vijf medeorganisatoren van de estafette-tocht druk met de voorbereidingen.

De Overijsselse Merentocht werd bedacht nadat Evert van Benthem in de jaren tachtig de Elfstedentocht had gewonnen. ‘Hij woonde hier in de buurt, en men dacht: ‘‘In Overijssel hebben we ook genoeg water. Waarom rijgen we de schaatsroutes niet aaneen …